Műszaki leírás

1. TELEPÍTÉS

A rendezési terv zártsorú beépítést ír elő, ennek megfelelően az épületet zártsorúan terveztük meg, ahol az utcai épület a déli és az északi telekhatáron található homlokzata tűzfallal épül. Az udvari épület a telek hossztengelyével párhuzamos fekvésű.

2. FORGALOM ÉS KÖZLEKEDÉS, PARKOLÁS

A belső tömb megközelítése egy kapualjon keresztül vezető magánúton történik, mely kiszolgálja a párhuzamos beállású parkolókat, valamint a láncház gépkocsitárolóit is. A tervezett funkciónak megfelelő számú parkolóhelyigény biztosítható telken belül:
  • lakásszám: 12 db
  • garázsok száma: 11 db
  • parkolók tervezett száma: 12 db

3. SZERKEZETI ISMERTETÉS

3.1 Alapozás

Beton pontalapok, illetve sávalapok készülnek a teherhordó talajig tartó alsó síkkal, de a kapcsolódó terepszinthez képest min. 1,00 m mélységgel.
A délről szomszédos épület alápincézett. A tervezés során az épület alapozási síkját megkerestük, melynek alsó síkja -2,60 m (a tervezett padlószinthez mérten)
Az alapozásról külön statikai kiviteli terv készül.

3.2 Teherhordó szerkezetek

A tervezett épület teherhordó szerkezete falazott égetett kerámia szerkezet 30 cm vastagságban cementes mészhabarcsba falazva (névleges méret: 25*30*23,8 cm, nyomószilárdság min.: 10 N/mm2, tűzállóság A1 REI-M240), melyeket szükség esetén vasbeton pillérekkel gyámolítunk. A lakáselválasztó falak Porotherm 30-20 SSZ hanggátló téglából készülnek (névleges méret: 20*30*23,8 cm, nyomószilárdság min.: 20 N/mm2, tűzállóság A1 REI-240) A nyílások áthidalása előregyártott rendszerelemekkel, illetve helyszíni vasbeton áthidalókkal történik.

3.3 Válaszfalak

Égetett kerámia válaszfalak készülnek cementes mészhabarcsba falazva, ahol a válaszfal vastagsága 10 cm.  A falazóelemek névleges mérete 10/50/23,8 cm, nyomószilárdság min.: 7 N/mm2, tűzállóság A1 EI-60. A nyílások áthidalása rendszerelemekkel történik.

3.4 Födémszerkezetek

Az épület terei felett monolit vasbeton szerkezet készül statikai kiviteli terv szerint. A födémekről, koszorúkról is külön statikai kiviteli terv készül.

3.5 Lépcsők

Az épület közhasználatú lépcsői monolit vasbeton szerkezettel készülnek statikai kiviteli terv szerint. A tervezett kétszintes lakásokon belüli lépcsőket vasbeton szerkezettel látjuk el a lakói, megrendelői igényeknek megfelelően.

3.6 Homlokzati falszerkezetek

Az épület homlokzati térelhatárolása a már megjelölt égetett kerámia termék, melyet a tervezett vasalt lemezről indítunk.
A homlokzati falakban a villamos és gépészeti védőcsöveket, illetve szerelvénydobozokat úgy helyezzük el, hogy a fal hő- és hangszigetelése, illetve a légzárása, párazárása ne sérüljön. A hornyok kialakításánál különös figyelmet fordítunk a gyártóművi előírásokra.
Az épület homlokzata színvakolatot kap fehér színben. A tervezett lábazat téglaburkolatot kap.

3.7 Tetőhéjalás

A tervezett épület héjazata beton cserépfedés vörös színben készül, a szükséges kiegészítő elemekkel. Az ereszcsatorna védelmében pedig hófogók lesznek elhelyezve.

3.8 Hővédelem

A tervezett épület homlokzati falszerkezet hőszigetelést kap, mely az utcai és az udvari homlokzaton 15 cm vastag kőzetgyapot hőszigetelés, a zártsorúan kapcsolódó homlokzaton pedig 12 cm kőzetgyapot.
A födémeket, a tervezett hőszigetelésen túl a födémek peremére további 5 cm hőszigetelést kerül még beépítésre a zsaluzatba (XPS, PIR/PUR illetve multipor).
A padlóba a földszinten 12,00 cm lépésálló hőszigetelést terveztünk, ahol a nyomófeszültség 10%-os összenyomódásnál nem kevesebb, mint 100 kPa.
Az emeleti padlókba 7,00 cm vastagságban hangszigetelés kerül.
A hő- és hangszigetelést peremszigeteléssel lesz ellátva.
A tervezett zárófödém 25,00 cm kőzetgyapot hőszigetelést kap.
A terv szerinti hőszigetelést megszakítás nélkül, folytonosan az épület határoló burkán lesz kiépítve.

3.9 Vízszigetelés

A tervezett padozat talajpára elleni szigetelése DÖRKEN MS lemez, és 1 rtg. vastag bitumenes lemez adja.

3.10 Nyílászáró szerkezetek

A homlokzati nyílászárók típus termékek, egyedi méretre gyártva hőszigetelt üvegezéssel, ebben az esetben Ug.=1,00 W/m2K, illetve Uszerk.=1,15 W/m2K. szél és párazáró szalagokkal hőhídmentes vakküszöbkialakítással A nyílászárókat külső árnyékolókkal látjuk el.
A tetőtér megvilágítására alul kilincselt tetősíkablakokat terveztünk.
A belső nyílászárók típus termékek küszöb nélküli kivitelben készülnek, egyszeres takarással, gumitömítéssel. Az ajtókba hagyományos zár kerül.  A tok és falcsatlakozás tömítésére önhabosodó terméket fogunk használni.

3.11 Bádogos szerkezetek

Az épületek bádogos munkái LINDAB lemezből készülnek. A tető csapadékvíz elvezetése függő ereszcsatornákkal, illetve lefolyókkal történik.

3.12 Lakatos szerkezetek

Az erkélykorlátok acél szerkezettel készülnek.

4. BELSŐ KIALAKÍTÁS

4.1 Hidegburkolatok

A vizes helyiségek hidegburkolatot kapnak.
A WC és zuhanyzó helyiségek falburkolata mázas kerámia ragasztóba ágyazva. Az oldalfalak 2,2 m magasságig lesznek csempével burkolva.
Az egyéb hidegburkolatú helyiségek kerámia burkolatot kapnak lábazattal.
A zuhanyzók mentén, illetve a vizes helyiségek padlóján a használati vízterhelés ellen kenhető vízszigetelés készül.
A konyhában igény esetén falicsempe burkolat készül a tervezett konyha hosszúságában 60 cm-es sávban.
Az erkélyek/teraszok VPC szerelt burkolat készülnek.

4.2 Melegburkolatok

A tervezett melegburkolat laminált padló. Ehhez rendszertartozék szegély alkalmazandó.

4.3 Felületképzés

Az oldalfalakra és a mennyezetekre glettelés után diszperziós falfestés készül. Az acélfelületeket rozsdagátló alapozással és mázolással, illetve szükség szerint tűzivédő mázzal kell ellátni.

5. ÉPÜLETGÉPÉSZETI KIALAKÍTÁS

5.1 Víz – Csatorna

A teleknek új vízbekötés készül a közterületi közműhálózatról, a kapualjban, közös vízmérő aknában elhelyezett egyedi főmérőkkel. A lakóingatlanokba belépő mért vízvezeték főelzárója után visszamosható vízszűrő kerül beépítésre. Ez után a vezeték elágazik egy lágyítatlan konyhai és egy vízlágyító előkészítéssel ellátott ágra. A használati hidegvíz-vezeték anyaga ötrétegű műanyag cső préskötéses idomokkal. Az aljzatban és szerelőaknában szerelt vezetékek 9 mm-es PE, a falhoronyba szerelt vezetékek 4 mm-es PE szigeteléssel lesznek ellátva. Használati meleg-víz készítése beépített melegvíztárolóval rendelkező levegő-víz hőszivattyúkkal történik.

5.2 Fűtés – Hűtés

A lakások fűtési és hűtési hőigényét inverteres levegő-víz hőszivattyúkkal biztosítjuk. A fűtésére 40/30°C hőlépcsőjű padlófűtési rendszer kerül kialakításra, helyiségenkénti szabályozással, a hűtésre pedig lakásonként 2 db álmennyezeti Fan-coil előkészítés készül.
A fűtési és hűtési vezetékek szabadon szerelve kívül horganyzott szénacél csövek préskötéssel, padlóban és álmennyezetben szerelve toldó-hüvelyes kötésű műanyag vezetékek. A hűtési csővezetékek 19 mm-es párazáró hőszigeteléssel lesznek ellátva.

5.3 Szellőzés

A belső terű helyiségekhez gépi szellőzés készül, időkapcsolású ventilátorokkal, tető fölé vezetve. A légtechnikai vezetékek spirálkorcolt horganyzott csövek és idomok. Konyhai páraelszívónak, illetve hővisszanyerős szellőztetésnek egyedi rendszer készülhet, melyet igény szerint, felárért alakítunk ki.

6. ELEKTROMOSSÁG

6.1. Mérés-energia ellátás, elosztóberendezések

  • Az utcafronti épület udvar felőli homlokzatán kerülnek elhelyezésre az utcafronti épület csoportos fogyasztásmérői. Az udvari sorlakások mérései 2-2 lakásonkénti csoportokban, helyileg kerülnek felszerelésre. Minden lakóegység részére 3x20A csatlakozási energia áll rendelkezésre a főmérőn. A hőszivattyús tarifás mérésen lakásonként 1x20A csatlakozási energia tervezett.
  • Az áramszolgáltatói csatlakozáspont az utcafronti homlokzaton lesz kialakítva. Az innen induló méretlen hálózatszakaszok a lakóközösség tulajdonában és kezelésében lesznek a későbbiekben.
  • A lakásokban a bejárati ajtó környezetében kerül elhelyezésre a biztosítótábla. Innen indulnak a lakás mért áramkörei, itt kerülnek elhelyezésre az áramvédő kapcsoló, a lakáscsengő és a túlfeszültség védelem áramköri elemei.
  • A belső udvartérben a közösségi áramkörről térvilágítási hálózat létesül a belső biztonságos közlekedés elősegítésére.

6.2 Belső elektromos szerelés

A lakások belső szerelése falba-aljzatba süllyesztett védőcsöves szerelés, rézerű vezetékezéssel. A szerelvények falba süllyesztett Schneider Asfora típusok lesznek. A konyhai eszközök és az épületgépészet elemei külön áramkörre bontva szereltek.

6.3 Gyengeáramú rendszerek

A TV-internet-telefon hálózat részére az utcafronti homlokzati csatlakozásponttól a lakások gyengeáramú elosztótáblájáig védőcsövezés készül. Mivel ezen rendszerek szolgáltató függő vezetékezést kapnak, így a lakás védőcső hálózattal kerül átadásra. A vezetékezés a szolgáltató ismeretében történhet.
Lakásonkénti kaputelefon és ajtónyitó rendszert tervezünk. A lakásokon belüli „okosotthon” rendszer részére (árnyékolók, hőmérséklet szabályozás, vagyonvédelem, wifi rendszer) védőcsövezés készül. A lakások okosotthon kiépítéssel kerülnek kialakításra.

6.4 Villám- és túlfeszültség védelem

A tervezett épületeken a vonatkozó rendelet értelmében villám és túlfeszültség védelmi hálózat létesül. Ezt a rendszert használatba vétel előtt, majd azt követően a lakóközöségnek időszakosan felül kel vizsgálni és karban kell tartani.

8. GARÁZS

A garázsok bejáratánál távirányítással működtethető kapu kerül elhelyezésre.

9. KERT

A „sorház” jellegű lakásokhoz saját használatú kertrész tartozik.

10. MÓDOSÍTÁSI LEHETŐSÉGEK

A vevői módosítások menetét az adásvételi szerződés külön melléklete szabályozza.

Nagykanizsa, 2021. Március

Szeretne információkat valamelyik lakásról? Lépjen kapcsolatba értékesítőnkkel!